Excel hibaüzenetek jelentése

Ebben a blogban áttekintjük milyen hibák fordulhatnak elő az Excel képletek vagy függvények használata közben. 

A lenti táblázatban megtalálhatóak az Excel hibaüzenetei, illetve összefoglaljuk mi lehet a hiba lehetséges oka. A hibaüzenetek magyar és angol nyelveken láthatóak, attól függően, hogy valaki milyen nyelvű Excel-t használ jelennnek meg a hibaüzenetek. 

Más nyelvű Excel hibaüzenetekkel most nem foglalkoztunk, de ha ezt is szeretnéd látni akkor írj nekünk.  

 

HIBAÜZENET (MAGYAR ÉS ANGOL)
MAGYARÁZAT, HIBA LEHETSÉGES OKA

#################

Ez a leggyakrabban előforduló hiba, amely valójában nem is tekinthető hibának. Mindössze arról van szó, hogy a képlet eredményei nem férnek el abban az oszlopban. 

A legegyszerűbb megoldás, ha növeljük az oszlop szélességét, amíg láthatóvá válnak az adatok.

#ZÉRÓOSZTÓ

#DIV/0

Ezzel a hibaüzenettel akkor találkozhatunk ha nullával akarunk elosztani egy számot egy Excel képletben.  A nullával való osztás pl. 1/0 matematikában nem értelmezhető művelet, így az Excel sem tudja kiszámolni ennek eredményét, helyette kapjuk ezt a hibaüzenetet. Megjegyzésként írom, hogy ne keverjük össze azzal az esettel amikor nullát osztunk egy számmal  pl. 0/1=0 amely matematikailag értelmes művelet és eredménye mindig nulla, ezt az Excel is hasonlóan kiszámolja. 

Ezt a hibát úgy tudjuk javítani, ha megkeressük miért szerepel a képletben nullával való osztás és korrigáljuk a képletet, hogy ne legyen az osztóban nulla.

#NÉV?

#NAME?

Akkor találkozhatunk ezzel a hibaüzenettel, ha az Excel képletben olyan érték található amit az Excel nem tud értelmezni. A leggyakrabban az történik hogy elgépeljük a függvény nevét, vagy rosszul adunk meg egy cellahivatkozást, esetleg a képletben lévő számokat elgépéljük pl. egy betű is belekerül.

A hiba javításához alaposan nézzük át a képletet, keressünk benne elírást vagy olyan értéket amelyet az Excel nem tud értelmezni. Esetleg alkalmazhatjuk a függvényvarázslót, amely azonnal megmutathatja hol van a hiba.

#ÉRTÉK

#VALUE

Amikor az Excel-ben egy függvényt alkalmazunk akkor meg kell adjunk bemenő értékeket amelyekből a függvény kiszámolja a végeredményt. Ezeknek a bemeneti értékeknek (másnéven függvényargumentumoknak) meg van adva milyen típusúak legyenek, pl. szám, szöveg, dátum, logikai, stb. Amennyiben rossz típust adunk meg bemeneti értékként, pl. szám helyett dátumot, akkor ezt a hibaüzenetet kapjuk. 

A hiba javítása során végig kell nézzük, hogy a függvény milyen értékeket vár és valóban olyan értékeket adtunk-e meg. Ehhez használhatjuk a függvényvarázslót, amely azonnal megmutatja hol van a hiba.

#HIV!

#REF!

Az Excel képletben érvénytelen cellahivatkozást adtunk meg. A leggyakrabban akkor fordul elő ez a hiba, amikor egy törölt Excel cellára hivatkozik a képlet. Általában sorok vagy oszlopok törlése során futhatunk ebbe bele, hogy véletlenül olyan sort vagy oszlopot törlünk amelyre hivatkozik egy képlet.

A megoldása nem egyszerű, hiszen a hibaüzenet nem mondja meg milyen adatok töröltünk korábban, ami a hibát okozta. A megoldás ez lehet ha tudjuk korábban hova hivatkozott a képlet és visszaállítjuk (akár mentésből vagy OneDrive előző verzióval visszaléphetünk egy korábbi működő verzióba). Ha nincs más megoldás akkor törölhetjük a hibaüzenetet a képletből.

#HIÁNYZIK

#N/A

A keresőfüggvények (FKERES, VKERES, XKERES, stb.) hibaüzenete, amely akkor jelenik meg ha a keresőfüggvény nem találja a keresett értéket. Ez valójában nem képlethiba, csupán annyit jelent, hogy a keresett érték nincs azok az értékek között ahol kerestük. 

Mivel nem képlethiba, ezért nem kötelező javítani. Az tény hogy rosszul mutat az Excel munkalapon, ezért javasolt például a HAHIBA vagy a HAHIÁNYZIK függények alkalmazása, amelyek elrejtik ezt a hibát.

#SZÁM!

#NUM!

Ez gyakran akkor fordul elő, amikor számértéket adunk meg egy olyan adattípussal vagy számformátummal, amelyet a képlet nem támogat. Például nem adhatunk meg 1000 dollár értéket pénznem formátumban, mert a dollárjeleket abszolút referencia indikátorként használja az Excel képlet.

A hiba elkerülése érdekében javasolt a képletekben formázatlan számokat (pl. 1000) megadni.

#NULLA!

#NULL!

Ez a hiba akkor jelenik meg, ha helytelenül használjuk a tartományneveket a képletben, vagy amikor a tartománynevek között metszésoperátort (szóköz) használunk (keressük a két tartomány metszetét), azonban nem metszik egymást.

A hiba javítását illetően először tisztázzuk, hogy ez nem képlethiba, csak nem megfelelően alkalmazzuk a tartományneveket. Figyeljünk oda, hogy a tartományok metszék egymást és akkor ez az üzenet megszűnik.

Leave A Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük